Gymnasiearbete – Different bodies

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kvinnliga idealet: Stora bröst, smala ben, fast rumpa, synliga kind- och höftben, långa ögonfransar, mörka, smala och markerade ögonbryn, långa och fixade naglar, långt och tjockt hår, platt mage, synliga nyckelben, vita tänder och långa ben.

Manliga idealet: Arm-, ben- och bröstmuskler, även 6-pack, synliga käkben, manliga händer, synliga nyckelben, fast rumpa, vita tänder och långa ben.

 

Som ni märker så är det manliga idealet en aning kortare i beskrivningen än vad det kvinnliga idealet är. Det manliga idealet har alltså man inte lika stora krav på, en utav anledningarna till det är för att i åratal så har det varit kvinnorna som gjort sig fina för deras män. T.ex. förr i tiden när kvinnorna var hemma och tog hand om barnen och männen var ute och arbetade eller var på jakt, så gjorde kvinnorna sig fina till männens hemkomst och genom detta så blev antagligen kvinnorna mer och mer fokuserade på sitt utseende.

Man har i alla tider fokuserat på att uttrycka sin identitet och sin samhällsposition med hjälp utav kläder, smink och kroppsspråk. Man har lagt ner mycket tid på att försköna, dekorera och förändra sin kropp i olika former, beroende på vilken tid och kultur vi levt i.

Kläder och smycken har använts då som nu för att kunna placera oss på rätt plats i den sociala skalan. Principen verkar ha varit konstant i den mänskliga historien, men uttrycket har varierat, t.ex. ska man vara tjock, smal, lång, kort, kurvig, slank, o.s.v.

kroppstyper

Förr precis som i dagens samhälle så spelar utseendet en viktig roll. Det sägs att genom att man har kontroll över sin kropp, så visar det också att man har kontroll över sitt liv, sitt jag och sin omvärld. Vi människor har alltid velat beskriva och visa vår klass, status och vår livsstil för omvärlden.

Skönhetsidealen växlar ständigt och det som idag ses som snyggt kan om några år ses som motbjudande och fult. Att förändra våra kroppar och vårt utseende efter en viss tid är något som ändras ständigt.

 

 Det kvinnliga idealet genom tiderna

1600-talet: Det var första gången på tusen år som kvinnan tilläts att visa armar, hals, skuldror och rygg. Idealet var då stora, starka och friska kvinnor.

 1700-talet: Det var då korsetten kom och kroppen skulle     anpassa sig efter specialkonstruerade plagg. Idealet var då att man skulle ha nästan trådsmal midja.

bilder till hemsidan

1800-talet: I början av 1800-talet så var idealet att man skulle ha stora breda höfter, men i slutet av århundradet skulle magen inte finnas med längre och midjan skulle då vara supersmal.

1800-talet

1900 – 1920: I början av 1900-talet fick kvinnan också börja sysselsätta sig med mansdominerade yrken. Det blev en ny slags frihet och idealet skulle då vara lösa, lediga kläder och figuren skulle vara smidig och slank.

bilder till hemsidan5

bilder till hemsidan2

1930 – 1950: Under denna tidsperiod dyrkade man Anita Ekberg och Marilyn Monroe. De stod för markerade midjor, svällande lår och fylliga bröst. Kvinnorna som då vägde mellan 70-80 kilo ansågs vara smala.

bilder till hemsidan6

 

 

 

 

 

 

1980: Då var det solarium och gym som var modernt. Det var många som höll på med det, men inte i någon extrem form- mulligt var fortfarande gulligt.

1980

1990 – I början av 1990-talet, det var då alla lågkalori-produkter kom och det skulle hjälpa oss i kampen mot fettet. Cindy Crawford var idealet.bilder till hemsidan7

2000 – Man strävar efter att få den naturliga perfekta kroppen. Olika tekniker för att småfixa lite här och där ökat kraftigt. Idealet är att sträva efter att se så unga ut som möjligt.bilder till hemsidan4

 

 

Det manliga idealet genom tiderna

700 f kr – Det var då de första olympiska spelen spelades i staden Olympia. Det började som en hyllning mot den grekiske guden Zeus. Då var det målningar och skulpturer som visade upp slanka och vältränade kroppar.

08.Diskuskastaren 700 fkr

200 e kr – Det var då romarriket hade brett ut sig i Europa och gladiatorerna kämpade för sina liv ute på arenorna. Då var gladiatorn Maximus och andra gladiatorer idealet.

1500-talet – Michelangelo målade Machomannens skapelse i rom 1504. Nu var det okej att lägga ut igen.

1700-talet – Om man klädde sig i peruk, spets och spelade enludvig xiv melodi på cembalon. Då gjorde du rätt. Det var den tiden då mannen bejakades mer än någonsin. Det var år 1666 som Ludvig den XIV inledde trenden med peruk och kravatt (herrhalsduk).

1900-talet – Det var den tiden då det blev inne att röra på sig. Det var Viktor Balk som fick folk att gå man ur huse och Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger som visade upp sina breda bringor (bröstparti) i Hollywood. Även Carl Lewis tog tio OS-medaljer.

bilder till hemsidan8

2000-talet – Träningstrenden håller i sig och David Beckham, Brad Pitt och andra snygga beachvolley – spelare fotograferas helst med bringan (bröstpartiet) bar. Nu är det inne att ta hand om sin kropp och män i välfärdsländerna börja kämpa mot en smygande fetma.bilder till hemsidan9

 

Kroppsideal i Sverige

Att diskutera kring ämnet kroppsideal här i Sverige är ett populärt samtalsämne. En del idéer kring kroppsideal är väldigt sjuka, t.ex. size zero som motsvarar här i Sverige storlek XXS.

Problematiken kring kroppsideal ligger väl främst hos tonåringar i puberteten, eftersom det är då man försöker hitta sig själv och sina förebilder. Om landets och världens t.ex. modeller då blir allt smalare och även på ett osunt sätt, så skapar det då även dåliga förebilder åt våra tonåringar.

Enligt artikeln ”Skönhetsideal ger ökad ångest hos unga” ifrån Sveriges Radio så säger Marita Björn som jobbar på Daltorpskolan i Borås så märker hon av att fler och fler börjar fixera sig kring sin vikt och sitt utseende. Hon berättar även att där finns elever som går upp två timmar innan skola för att fixa sig, men ändå inte hinner äta frukost och att där är även många elever som mår väldigt dåligt för sin vikt och sitt utseende. Det står även i artikeln att eleven Kerstin i klass 6 på Engelbrektskolan känner av pressen väldigt mycket. Hon märker av i skolans miljö att det är väldigt viktigt att tänka på vad man klär sig i och hur man ser ut. Hon säger också att man tänker väldigt mycket på vad alla andra har på sig och att man inte riktigt vågar ha sin egen stil.

Ur mina egna personliga åsikter så skulle jag säga att jag håller med Kerstin väldigt mycket. Jag håller även med Marita att det finns väldigt många som går upp antal timmar innan skolan börjar för att fixa sig, men ändå inte hinner äta frukost. Jag tycker det är väldigt sjukt och otroligt hur samhället kan ändrats så mycket och att man inte märker att det börjar gå till överdrift. Jag tycker egentligen att både skolor och samhället överlag borde försöka ta tag i detta och att man ofta försöker ta upp ämnet och snackar om det.

__________________________________________________
My final project – Different Bodies  Evaluation/Utvärdering

Why did you decide to do your final project about this subject?
I chose this subject because I wanted to do a final project with meaning and not just do a project just because I had to. That’s why I decided to do a final project about “The Ideal Body”, because I thought it would be interesting and I think it’s a very important subject to bring up and talk about.

Who would you say that your final project is for? 
I would say that my degree is for everybody. I have not chosen to write and do my project to a special group of people, because I think that this subject is current for everyone.

Was there anything typical that was difficult or easy? 
I think that especially finding people who wanted to be on the pictures was very difficult to find, but when I had found some people and could start working on the pictures and the photo-shoots it became easier.

I wouldn’t say that anything was that easy, because I think it all have been a bit of a challenge for me. But some of the easier parts of the work was maybe writing the text and the history.

Did your final project turned out, as you wanted?
Yes, I think that my final project turned out, as I wanted to. I’m very happy about the result and I think it was very exciting and fun to meet new people and photograph.

5 thoughts on “Gymnasiearbete – Different bodies

 1. Mycket intressant och lärorik artikel. Mycket bra jobbat, Linnea och det märks att du har lagt ner massor av tid på detta arbete. Grattis till ett bra abete.
  /Lennart

 2. Ulla-Britt Olofsson says:

  Jätteintressant och viktigt ämne du valt. Dock lever vi en bra tid nu då vi kan klä oss hur vi vill. Stackars kvinnor på 1800-talet som snörade sig så att organen i kroppen for illa.
  Skönt att få klä sig som man vill och tänka vad man vill, eller?
  Bra jobbat!!
  Kram Ulla-Britt

  • Ja, jag tycker också det är ett intressant ämne!
   Ja, visst är det tur, men samtidigt inte eftersom det skadar oss psykiskt oftast. :3

Kommentera